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Kern County Superior Court 

 

Official Court Reporters Pro Tempore 
- Frequently Asked Questions 

 

Q: Why Would I Want an Official Record? 
A: A court reporter is responsible for making a verbatim record of court proceedings. This 
becomes the official record of the proceedings, and a written transcript may be produced upon 
request (and separate payment therefor). In Unlimited Civil, Probate, and Family Law 
proceedings, only a Court Reporter may produce a transcript of the official record (See 
Government Code sections 69952 and 69957, CCP 269 and CRC 2.956.)  The official record is 
important for two primary reasons. First, it provides a clear, written record of what transpired in 
the court proceeding. If there is a disagreement between parties, the official record will serve to 
resolve any disagreements about what occurred in Court. Second, in the event a case is 
appealed, the official record is used by the Appellate Court to review the proceedings – the 
evidence, the rulings of the court on objections and other matters, and the ultimate ruling of the 
court.  The lack of an official record makes appellate review of the court’s ruling difficult to 
obtain.   
More information on Court Reporters, Court Reporter Availability and the ordering of transcripts 
can be found at: http://www.kern.courts.ca.gov/ 

Q: Who pays for privately-retained court reporters?  
A: Payment for court reporting services for proceedings at which the court no longer provides 

such services (see Policy Regarding Normal Availability and Unavailability of Official Court 
Reporters – KCSC Policy #CtSup-2013-2, www.kern.courts.ca.gov) is the responsibility of the 
party arranging for the court reporter.  

Q: How much do court reporters charge for their services?  
A: The court does not monitor or oversee the private contractual arrangements that parties 
make with court reporters who report proceedings. This applies regardless of whether the party 
contracts with a reporter from the Court-Approved List of Official Reporters Pro Tempore (KCSC 
Form #1125, www.kern.courts.ca.gov) or from any independent source.  

Q: Are court reporter fees waived for indigent litigants?  
A: In cases where the court no longer provides court reporters, indigent litigants are not entitled 
to have the court provide or pay for a court reporter based on a fee waiver. Fee waivers apply 
only to fees charged by the court. They do not apply to court reporter fees and costs in cases 
where the court is not providing the court reporter. Privately retained court reporters are 
independent from the court, and are allowed to charge indigent litigants for their services.  

Q: What is the benefit of contracting with a reporter from the Court-Approved List of 

Official Reporters Pro Tempore (KCSC Form #1125, www.kern.courts.ca.gov)?  
A: Reporters appearing on the court-approved list have met certain requirements and minimum 
qualifications established by the court. In addition, reporters selected from this list can report 
hearings without the need for the parties to stipulate to the reporter.  
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Q: If I contract with a reporter who is on the Court-Approved List of Official Reporters 
Pro Tempore (KCSC Form #1125, www.kern.courts.ca.gov), does an Appointment of 
Official Reporter Pro Tempore (KCSC Form #1123, www.kern.courts.ca.gov) need to be 
filed?  
A: An Appointment of Official Reporter Pro Tempore (KCSC Form #1123, 
www.kern.courts.ca.gov) needs to be completed and signed for every matter for which a court 
reporter is privately retained, whether that reporter is on the court-approved list or not. The 
party(ies), attorney(ies), or the reporter must provide the completed form to the clerk before the 
proceeding begins.  

Q: Do I need to file the Appointment of Official Reporter Pro Tempore (KCSC Form 
#1123, www.kern.courts.ca.gov) before the proceeding?  
A: The Appointment of Official Reporter Pro Tempore (KCSC Form #1123) must be completed 
and signed by the reporter and turned in to the clerk before the proceeding begins, so the 
proceeding is not delayed. If the reporter is not on the court-approved list, the parties must 
complete and sign the stipulation and the judge must approve the stipulation before the reporter 
will be allowed to serve as the official reporter pro tempore for the proceeding.  

Q: Is an Appointment of Official Reporter Pro Tempore (KCSC Form #1123, 
www.kern.courts.ca.gov) good for the duration of the case?  
A: An Appointment of Official Reporter Pro Tempore (KCSC Form #1123, 
www.kern.courts.ca.gov) is good for the duration of the case, so long as the same reporter is 
used.  

Q: If the parties stipulate to a court reporter, is the stipulation good for the duration 
of the case?  
A: Yes, so long as the parties continue to use the same court reporter. 

Q: What if my attorney or I participate in the hearing via telephone? May I orally 
stipulate to the court reporter?  
A: Yes. Parties appearing through Court Call may stipulate orally, and the stipulation will be 
noted in the minute order.  

Q: How many reporters can report a hearing? What if the other parties in my case do 
not agree about who should be the court reporter at the hearing?  
A: There can only be one official record of the proceedings (Code of Civ. Proc. §273; Redwing 
v. Moncravie (1934) 138 Cal. App. 432, 434). Only one reporter will be allowed to report a court 
proceeding at any given time. The court expects parties to come to an agreement regarding the 
reporter prior to the commencement of the proceeding. If the parties cannot agree on a reporter, 
the judge will make the selection. Proceedings will not be delayed due to disagreement among 
the parties as to the selection of the court reporter.  

Q: How do I order transcripts of the hearing?  
A: Contact the court reporter who reported the hearing.  

Q: What if I can’t arrange for a court reporter to report my hearing?  
A: Parties are expected to make arrangements for court reporters in advance of their hearings.  
The failure to arrange for a court reporter in advance is not good cause to request to continue 
the hearing.   

Q: What if the court reporter I arranged for doesn’t show up or is late?  
A: Arranging for a court reporter is solely the responsibility of the parties, and back-up plans 
should be arranged.  

Q: Will the court provide a reporter if I don’t have time to arrange for one?  
A: No. If the case is one for which the court does not provide a reporter services (see Policy 
Regarding Normal Availability and Unavailability of Official Court Reporters – KCSC Policy 
#CtSup-2013-2, www.kern.courts.ca.gov), it is the responsibility of the party(ies) to arrange for a 
reporter.  
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Q: I am a licensed certified shorthand reporter. How can I get on the court-approved 
list?  
A:  The requirements for court-approved court reporters and manner in which inclusion on the 
list may be obtained are set forth in the Policy for Court-Approved List of Official Reporters Pro 
Tempore, www.kern.courts.ca.gov. 

Q: Does the court require that the reporter report in real-time?  
A: Yes. 

Q: Will the court provide technical support to the reporter to set up their equipment?  
A: No. The court is not in a position to provide any technical support to reporters.  

Q: Will the reporter have access to power in the courtroom?  
A: Yes.  

Q: What are the configuration requirements for real-time?  
A:  The court provides judicial officers with a stand-alone laptop with case View Net or Case 
View II and Bridge Software loaded.  Reporters may connect using one of the three following 
connectivity options: 

1.   9-Pin Serial Cable with USB adapter. 
2. 9-Pin Serial Cable with the following configuration: 

 Bits per second: 2400 

 Data bits: 8 

 Parity: None 

 Stop bits: 1 

 Flow control: None 
3. Bluetooth Receiver and Bluetooth USB device and Device driver software, if a 

wireless connection is available in the courtroom where the reporter will be 
reporting. 

 
It is solely the responsibility of the reporter to configure the cable or Bluetooth receiver 
with the correct COM Port to connect to the court laptop.  The court does not provide 
technical support, and the court is not responsible for viruses, malware, or adware that 
could potentially be transmitted between devices. 
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